Wat is een cacao ceremonie
Cacao
Alida Lucia Wolters
Cacao
11/01/2023
2 min
0

Wat is een cacao ceremonie?

11/01/2023
2 min
0

Om de vraag te beantwoorden wat een cacao ceremonie is, is het belangrijk om te weten dat we tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk hebben waar de geschiedenis van cacao begint. Archeologen hebben nog maar kort geleden sporen van cacao gevonden in keramische potten in een 5500 jaar oude nederzetting in Ecuador. Daarvoor is lange tijd gedacht dat de oorsprong in Midden-Amerika lag, waar de cacaoboon rond 1500 v. Chr. door de Olmeken en later door de Maya’s en Azteken gebruikt werd in hun rituelen en ceremonies. Feit is dat cacao in die tijd al in verschillende culturen een belangrijke rol speelde, het wordt niet voor niets ‘voedsel van de goden’ genoemd.

Waarom een cacao ceremonie volgen?

Cacao is een plantmedicijn met een hele subtiele werking, je gaat er dus niet van trippen, maar de stoffen die in cacao zitten zorgen er wel voor dat je hart zich opent. Dit komt door het stofje theobromine. Doordat je hart zich opent, kun je gemakkelijker contact maken met je intuïtie en je innerlijke wijsheid. De cacao zorgt ervoor dat je op een hele subtiele en liefdevolle manier waar kunt nemen wat er zich in je hart afspeelt.

Daarnaast bevat cacao ook fenylethylamine, wat ervoor zorgt dat je extra gelukshormonen zoals endorfine, dopamine en noradrenaline aanmaakt. De anandamide in cacao bevordert de stemming en veroorzaakt een licht euforisch en ontspannen gevoel. Door een cacao ceremonie verbind je je met je onderbewustzijn en innerlijke kracht en geef je je zelfliefde een boost.

Wat drink je tijdens een cacao ceremonie?

Tijdens een cacao ceremonie drink je een kopje warm gemaakte cacao. En dat kopje cacao is niet hetzelfde als een kopje warme chocolademelk en proeft ook niet hetzelfde als de chocola die je in de supermarkt koopt. Chocolademelk en de chocolade in de supermarkt bevat weliswaar een klein beetje cacao, maar bevat ook veel melk en suiker.

De cacao die je tijdens een cacao ceremonie drinkt is gemaakt van de rauwe bonen van de cacaovrucht. Deze bonen zijn gefermenteerd, gedroogd en vervolgens geroosterd, waardoor de typische cacao smaak ontstaat. De geroosterde bonen worden vervolgens fijngemalen en zo ontstaat cacaopasta. Deze pure cacaopasta wordt vermengd met water en kruiden zoals cayennepeper, vanille of kaneel en zo ontstaat je ceremoniële cacao. De smaak van rauwe cacao is daarmee bitterder dan de smaak van chocolademelk.

Wat kun je verwachten van een cacao ceremonie?

Wat kun je verwachten van een cacao ceremonie?

Het woord ‘cacao’ komt van het Maya-woord “ka-kaw’, wat ‘samen drinken’ betekent. Over het algemeen bestaat een cacao ceremonie uit 5 verschillende stappen.

Stap 1 - Veiligheid

Tijdens de meeste cacao ceremonies zit je met andere vrouwen in een cirkel. De ceremonie start vaak met het gezamenlijk openen van de cirkel. Daarna mag je jezelf voorstellen en delen waarom je aan de cacao ceremonie deelneemt.

Stap 2 - Vertrouwen

De facilitator legt uit wat cacao is en wat je van de ceremonie kunt verwachten. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je je gemakkelijker kunt ontspannen, waardoor je je over kunt geven aan de ceremonie.

Stap 3 - Vertraging

Voordat je de cacao drinkt mag je vertragen en alvast een klein beetje naar binnen keren. Vaak wordt er gevraagd om je ogen te sluiten en je te focussen op je ademhaling, het kan zijn dat er muziek afgespeeld wordt. Je mag voelen met welke intentie je de ceremonie in wilt gaan en drinkt je cacao terwijl je je intentie herhaalt.

Stap 4 - Verbinding

Nadat je je cacao gedronken hebt mag je contact maken met je innerlijke wijsheid en je intuïtie, dit kan op verschillende manieren en verschilt per ceremonie. Het kan een journaling oefening zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook een meditatie, dans, sound journey of ademhalingsoefening zijn.

Stap 5 - Verzachting

Om de ceremonie af te sluiten wordt er in de groep gedeeld wat je ervaren hebt en wat je meeneemt in de rest van je dag of avond.

Cacao facilitator training

Elke vrouw heeft haar eigen medicijn waar ze graag mee werkt. En misschien is cacao dat medicijn wel voor jou. In de 2-daagse herbal cacao facilitator training verbind je je op een diep niveau met cacao en leer je hoe je cacao ceremonies kunt faciliteren.

Reacties
Categorieën