Ritueel bad
Kruiden recepten
Alida Lucia Wolters
Kruiden recepten
12/14/2023
5 min
0

Hoe neem je een ritueel bad? Inclusief recept

12/14/2023
5 min
0

Baden in de rijkdom van de natuur zodat jij herinnert vanuit welke essentie je mag leven. Hoe klinkt dat? Onze emoties, de boodschappen van onze intuïtie, worden vertegenwoordigd door het element water. Water wordt al sinds de oudheid geassocieerd met genezing en bezit transformerende eigenschappen. In veel culturen wordt het nemen van een ritueel bad gebruikt om te zuiveren, om jezelf op een diepere laag te ontdekken en om je ziel te bevrijden van onzuiverheden en beperkende overtuigingen. Eén van de redenen dat een ritueel bad zo sterk werkt is doordat de kruiden op een directe manier in contact kunnen komen met het lichaam via een interactie met de huid.

Maar er is meer. Ons lichaam bestaat voor 71% uit water en net als de aarde worden we sterk beïnvloed door het grote zwaartekrachtveld dat wordt beheerst door de zon en de maan. Onze hersenen bestaan ook grotendeels uit water. Sinds het begin van de landbouw weten boeren dat ze het beste hun zaden kunnen planten bij nieuwe maan, het beste kunnen oogsten bij volle maan, het beste kunnen snoeien bij de wassende maan en het beste kunnen bemesten bij de afnemende maan. En ook in deze tijd kunnen we ons nog steeds verbinden met de maan om het water in ons lichaam in balans te brengen.

De maan en rituele baden

Maanfases

Afnemende maan

De afnemende maan is een tijd van loslaten en overgave. Wat draag je nog met je mee dat je niet meer dient? Rituele baden bij afnemende maan staan vaak in het teken van reiniging.

Nieuwe maan

De nieuwe maan is de tijd om nieuwe zaadjes te planten, letterlijk en figuurlijk. Rituele baden bij nieuwe maan staan vaak in het teken van het laten groeien van je intenties.

Wassende maan

De wassende maan is het moment om de zaadjes die je geplant hebt te voeden. Wat kun je doen om je intenties te laten groeien? Rituele baden bij wassende maan staan vaak in het teken van zelfliefde.

Volle maan

De volle maan is het moment om de groei richting je doel te vieren. Bij volle maan draait alles om openbaringen. Wat wordt je vandaag getoond? Je licht en schaduw zijn op dit moment erg zichtbaar. Zie het allemaal. Erken het. Vier het. Want hoe kun je zonder je schaduw de wijsheid krijgen die nodig is om naar het licht te reiken? De rituele baden bij volle maan staan vaak in het teken van het krijgen van nieuwe inzichten.

Het nemen van een ritueel bad op het ritme van de maan helpt je om afgestemd te raken op de ritmes van de aarde. Wanneer je in harmonie met dit ritme leeft, creëer je ruimte voor de natuurlijke eb en vloed van de energetische getijden in jezelf. Het nemen van een ritueel bad is simpelweg een manier om jezelf te reinigen en een kans om opnieuw op één lijn te komen met het ritme van jouw innerlijke natuur.

Wat is het doel van een ritueel bad?

Elk ritueel bad heeft uiteindelijk hetzelfde doel: jouw zenuwstelsel in balans brengen door angst, woede, verdriet en onzekerheid weg te spoelen en ruimte te laten ontstaan voor innerlijke groei.

Hoe ziet het ritueel eruit?

Bij het nemen van een ritueel bad mag je een aantal stappen doorlopen:

 1. Zorg voor een lege maag: eet 2 uur voordat je in bad gaat niet meer, aangezien het warme water je spijsverteringsproces kan verstoren.
 2. Creëer een fijne setting: het is fijn om een liefdevolle, geborgen setting te creëren. Misschien vind je het fijn om kaarsjes aan te steken, een gezellig muziekje op te zetten, een paar kristallen neer te leggen of een plant in de badkamer te zetten.
 3. Drink een kopje kruidenthee: voordat je in bad gaat mag je vertragen. Misschien wil je alvast lekker je badjas en pantoffels aantrekken. Het is fijn om nog een kopje kruidenthee te drinken zodat je je lichaam hydrateert en je zenuwstelsel tot rust kan komen.
 4. Kies de watertemperatuur en laat je bad vollopen: voor een meer stimulerend bad wil je dat het water aan de warmere kant is. Een warm bad (36-40 graden) kleurt de huid rood, verwijdt de haarvaten zodat de doorbloeding verbeterd wordt. Voor een lauw bad vul je het bad met water dat dichter bij je lichaamstemperatuur ligt (30-32 graden). Een lauw bad is bijvoorbeeld nuttig bij koorts. Als het in de zomer warm is, zou je zelfs kunnen overwegen om een koel bad (18-26 graden) te nemen. Een koel bad vernauwt de haarvaten en vermindert daarmee de doorbloeding. Dit kan nuttig zijn om ontstekingen en zwellingen te verminderen.
 5. Voeg de kruiden toe aan het bad: neem een moment de tijd om bewust contact te maken met de planten die je in je rituele bad gebruikt.
 6. Stap in het bad: terwijl je in het bad ligt mag je volledig verstillen, verzachten en ontspannen. Je mag alle angst, woede, verdriet en onzekerheid laten oplossen. Leid jezelf dus niet af door te gaan lezen of een filmpje te gaan kijken. Je mag écht in het moment zijn. Merk op hoe je energie verandert terwijl je je onderdompelt in het geneeskrachtige water. Het is de bedoeling dat je ongeveer 20-30 minuten in het water blijft ‘weken’. Laat het geneeskrachtige water je herinneren aan de helende kracht van planten en het terugkomen bij jezelf.
 7. Stap uit het bad: als je voelt dat je rituele bad afgerond is, stap dan voorzichtig uit het bad. Als de badkamer warm genoeg is, overweeg dan om je niet af te drogen, zodat de plantmedicijnen volledig in je huid opgenomen kunnen worden. Wanneer je het bad verlaat mag je de intentie zetten dat alle stress en negativiteit door de afvoer wegvloeit.

Rituele baden

Recept voor een ritueel bad

Het is geen toeval dat veel van de ingrediënten die gebruikt worden voor het rituele bad ook worden gebruikt bij het koken, aangezien het de bedoeling van dit ritueel is om het lichaam te ‘koken’ door een diepe hitte te produceren zodat de gifstoffen uit je lichaam afgevoerd kunnen worden.

Deze ingrediënten heb je nodig:

 1. 100 gram epsom salt
 2. 4 druppels lavendel etherische olie
 3. 2 druppels ylang ylang etherische olie
 4. 3 druppels geranium etherische olie
 5. 4 el rozenblaadjes
 6. 2 el goudsbloem
 7. 1 el kamille

Doe de ingrediënten in een theedoek en bind de theedoek bij elkaar. Hierdoor voorkom je dat de afvoer van je bad verstopt raakt. Vul het bad met warm water en leg je kruidenbundel in het bad.

Ritueel voetenbad

Ik heb geen bad, wat nu?

Het nemen van een ritueel bad is altijd mogelijk, of je nu een bad hebt of niet. Je kunt altijd een handbadje of een voetenbadje nemen.

Handbaden en voetenbaden zijn door de geschiedenis heen onderdeel geweest van ritueel baden. Onze handen en voeten zijn namelijk de delen van ons lichaam die het meest contact maken met de wereld om ons heen. Ze zitten vol met krachtige zenuwuiteinden en receptoren. Ze hebben het zachte vermogen om datgene waar ze mee in contact komen te absorberen, zowel het fysieke als het energetische.

Jaartraining Flowers & Rituals

Wil jij leren hoe je door middel van rituelen met geneeskrachtige planten kunt werken? In de Jaartraining Flowers & Rituals duiken we diep in de kruidengeneeskunde aan de hand van 9 bloemen en 54 ondersteunende kruiden. Deze geneeskrachtige kruiden worden al eeuwenlang gebruikt in rituelen en ceremonies vanwege hun geneeskrachtige effect en trillingsfrequentie. In deze jaartraining combineren we de OER-oude wijsheid over kruidengebruik en rituelen met de meest recente science-based kennis.

Reacties
Categorieën