Planten om je bewustzijn te verruimen
KruidenKracht
Alida Lucia Wolters
KruidenKracht
11/29/2023
4 min
0

4 planten die je helpen om je bewustzijn te verruimen

11/29/2023
4 min
0

Een hoger bewustzijn is een staat van zijn waarbij je een dieper begrip ervaart van de werkelijkheid, jezelf en de spirituele aspecten van het leven. Het verruimen van je bewustzijn is cruciaal voor je persoonlijke groei en psychologische ontwikkeling. Planten worden al duizenden jaren gebruikt om dit proces te versterken en te ondersteunen.

In deze blog deel ik deel ik 4 planten die door onze voorouders werden gebruikt om hun bewustzijn te verruimen en helpen bij energetische heling. De hieronder genoemde planten zijn niet psychoactief. Het zijn ook niet de klassieke ‘ceremoniële’ plantmedicijnen. Het zijn geneeskrachtige tonica die je bewustzijn ‘vergroten’ en je waarnemingsvermogen positief beïnvloeden.

Het fascinerende is dat al deze planten het limbisch systeem versterken. Er wordt gezegd dat het limbisch systeem het controlecentrum is waar onze gevoelens en emoties vandaan komen, samen met ons spiritueel bewustzijn. Veel bewuste en onbewuste acties vinden biochemisch hun oorsprong in het limbisch brein.

Het limbische systeem

Er wordt gezegd dat het limbisch systeem de zetel van de ziel is, het centrum waar we onze gevoelens en emoties reguleren. Het limbisch brein is het centrum van het autonome zenuwstelsel (het automatische zelfregulatiesysteem) en het deel van de hersenen waar de pijnappelklier zich bevindt. Dit is het deel van de hersenen dat informatie niet via de zintuigen ontvangt, maar als een radio-ontvanger, in de vorm van trillingsfrequenties en daarmee in directe verbinding staat met je (onder)bewuste.

Er zijn verschillende verbindingen die deel uitmaken van het limbisch systeem en die een belangrijke rol spelen bij een hoger bewustzijnsniveau zoals de hypothalamus, de hypofyse, de pijnappelklier en de hippocampus (die nieuwe herinneringen vormen). Deze klieren gebruiken hormonen (in plaats van de elektrische impulsen die door het zenuwstelsel worden gebruikt) om veranderingen in ons lichaam, emoties, cognitie en energie teweeg te brengen. Hormonen zijn chemische boodschappers die via de bloedbaan door het lichaam circuleren en cruciale lichaamsfuncties coördineren. Ze verhogen of verminderen de zenuwimpulsen en kunnen ook als neurotransmitters werken. De hypothalamus, hypofyse en pijnappelklier spelen een hele belangrijke rol in het verruimen van het bewustzijn.

Planten die het bewustzijn verruimen

Onderstaande planten zijn slechts enkele van de vele planten die je helpen diep in je ziel te kruipen en je bewustzijn te verhogen. Binnen de neurobiologie hebben veel onderzoeken aangetoond dat wanneer we uit de overlevingsmodus overgaan naar het hogere bewustzijn dat de klieren in het limbische brein geactiveerd worden.

Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi

Daoïsten prijzen deze paddenstoel al millennia lang vanwege het versterken en harmoniseren van alle drie de energieën in het menselijk lichaam: Jing, Shen en Qi. Jing is de levenskracht, Shen de spirituele energie en Qi de dagelijkse energie die ons op de been houdt.

Reishi wordt niet alleen beschouwd als superbeschermer van het immuunsysteem, maar wordt ook gebruikt vanwege het vermogen om de stressreactie te reguleren, het limbisch brein te reguleren en het zenuwstelsel te ontspannen.

Monniken en yogi’s gebruiken deze paddenstoel al duizenden jaren om hun bewustzijn te verruimen tijdens meditatie. De paddenstoel zorgt dat het autonome zenuwstelsel ontspant waardoor lichaam en geest zichzelf reguleren en er een staat van homeostase (balans) ontstaat.

Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea)

Blauwe lotus

Blauwe Lotus is een heilige bloem die veel in het oude Egypte gebruikt werd. Het werd geassocieerd met de zonnegod Ra en extracties van de bloem werden ingenomen om spirituele ervaringen te stimuleren. Dit kruid heeft zachte euforische effecten die het zenuwstelsel kalmeren en de persoon in staat stellen het bewustzijn te verruimen. Blauwe Lotus kan goed gebruikt worden voor meditatie, ceremonieel gebruik en lucide dromen.

De Maya’s gebruikten de blauwe lotus ook om toegang te krijgen tot spirits tijdens diepe meditaties. Zowel de Egyptenaren als Maya’s combineerden de Blauwe Lotus met andere kruiden om de spirituele effecten te versterken en een hoger bewustzijn te creëren.

Basilicum (Ocimum tenuiflorum)

Basilicum

Basilicum wordt beschouwd als een meester heler vanwege het krachtige balancerende effect op de chakra’s. De kalmerende effecten op het autonome zenuwstelsel en het endocriene systeem maken het tot een uitstekend hulpmiddel om het lichaam te helpen een hoger bewustzijnsniveau te bereiken. Basilicum wordt ook gebruikt om overdreven angstig of dwangmatig denken, verwarring en grillige stemmingen te verlichten.

Schisandra (Schisandra chinensis)

Schisandra

Schisandrabessen zijn het enige kruid waarvan bekend is dat het perfect yin-yang gebalanceerd is, alle drie de energieën (Jing, Qi en Shen) bevat, alle vijf de elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) voedt en alle twaalf energiekanalen (meridianen) van het menselijk lichaam bedient. Schisandra verruimt het bewustzijn en bevordert het geheugen. Het is een diepgaand adaptogeen.

Jaartraining Flowers & Rituals

Wil jij leren hoe je oude rituelen en geneeskrachtige planten kunt combineren? In de Jaartraining Flowers & Rituals duiken we diep in de kruidengeneeskunde aan de hand van 9 bloemen en 54 ondersteunende kruiden. Deze geneeskrachtige kruiden worden al eeuwenlang gebruikt in rituelen en ceremonies vanwege hun geneeskrachtige effect en trillingsfrequentie. In deze jaartraining combineren we de oer-oude wijsheid over kruidengebruik met de meest recente science-based kennis.

Reacties
Categorieën