10 recepten met ceremoniële cacao
Cacao
Alida Lucia Wolters
Cacao
08/31/2022
5 min
0

10 recepten voor je cacao ceremonie

08/31/2022
5 min
0

Yes! Je gaat een cacao ceremonie geven! Je hebt er helemaal zin in! De ceremoniële cacao heb je al in huis. Maar hoe maak je nou het perfecte cacao drankje dat aansluit bij het thema van je ceremonie? In deze blog vind je 10 recepten om je eigen ceremoniële cacaodrink te maken.

Hoe maak je je cacao?

Voordat we de recepten met je delen, eerst nog even de stappen die je mag doorlopen voor het maken van je ceremoniële cacao:

 1. Kook het water (en de kruiden) tot 70 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur gaan de waardevolle stoffen van de cacao verloren. Als je geen thermometer bij de hand hebt, geen probleem. Laat het water dan koken en vervolgens 5 minuutjes afkoelen. De hoeveelheid water die je gebruikt is afhankelijk van hoe ‘dik’ je je cacao wilt hebben.
 2. Hak de cacao in kleine stukjes en voeg het toe aan het water.
 3. Roer constant totdat het water en de cacao een gladde en crèmige vloeistof wordt.
 4. Klop de cacao met een mixer goed op. De perfecte cacao heeft namelijk een lekkere schuimlaag.
 5. Voeg eventueel het poeder van de kruiden waar je mee werkt toe.

Recept 1: Een pure hartopener (alleen cacao)

Recept pure cacao

Dit recept wordt gemaakt van pure cacao en water. That’s it. Verder niets. Deze pure cacao variant smaakt iedere keer anders, afhankelijk van je stemming. Het zorgt ervoor dat je hart zich opent en eventuele stress vermindert.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water

Recept 2: Een gezondheidsboost (cayennepeper)

Cacao met cayenne

Pittige pepersoorten passen goed bij cacao. De aanwezige zwavelcomponenten in cayennepeper verwijden je haarvaten waardoor de doorbloeding toeneemt en de gezonde voedingsstoffen uit de cacao makkelijker in je cellen opgenomen worden. Dat maakt je cacao nóg gezonder.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • Een snufje cayennepeper

Recept 3: Doorbreek je patronen (verse munt)

Cacao met verse munt

Iedereen zal de geur van munt wel herkennen. Deze geur wordt veroorzaakt door de mentholverbindingen. Net als bij Cayennepeper verwijdt munt de haarvaten zodat de doorbloeding toeneemt en de voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen kunnen worden in de cellen. De voedingsstoffen van de munt in combinatie met de cacao helpen bij het doorbreken van patronen en laten een nieuwe frisse wind door al je cellen waaien.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • Verse munt blaadjes

Recept 4: Een krachtige energiebooster (spirulina)

Cacao met spirulina

Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg die al 3,5 miljard jaar op de aarde voorkomt. Spirulina is een zeer oud voedingsmiddel en wordt al duizenden jaren gebruikt in vele culturen. Van alle voedingsmiddelen behoort spirulina namelijk tot de rijkste natuurlijke vitamine- en minerale bronnen ter wereld. Zo wordt spirulina ook wel de multivitamine van de natuur genoemd. Spirulina is sterk alkalisch (basis) en draagt bij aan de ontzuring van je lichaam, zodat een gezonde zuur-base balans kan ontstaan. De Azteken kweekten al spirulina en dronken het samen met cacao in hun elixers. De combinatie tussen spirulina en cacao is een krachtige energiebooster!

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • 1 el spirulina

Recept 5: Een slaapverwekkend drankje (kersen)

Cacao met kersen

In dit recept voeg je kersen toe aan je cacao. Kersen?!? Ja, kersen. Kersen bevatten melatonine. Melatonine valt onder de tryptamines en van cacao is bekend dat het tryptamines activeert. Melatonine geeft het lichaam het signaal om bereid te zijn in slaap te vallen. Het wekt niet alleen slaap op, het vermindert de tijd die nodig is om daadwerkelijk in slaap te vallen. Dit is belangrijk, want een goede nachtrust is essentieel voor een evenwichtige gemoedstoestand. De combinatie van cacao met kersen is ideaal als je slecht slaapt.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • Een handjevol (diepvries) kersen

Recept 6: De balans tussen yin en yang herstellen (vanille)

Cacao met vanille

Van oudsher staat vanille bekend als afrodisiac. De Maya’s waren van oudsher al op de hoogte van deze eigenschap. Ze voegden vanille graag toe als om hun cacaodrank te balanceren. Cacao is namelijk yang (mannelijk) en vanille yin (vrouwelijk). Samen vormen ze een fantastische combinatie.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • 5-8 druppels vanille essence

Recept 7: Open je hart voor (zelf)liefde (kaneel)

Cacao met kaneel

Kaneel wordt al eeuwenlang in de Chinese geneeskunst gebruikt. Kaneel helpt beschadigde cellen te herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Kaneel verwarmt je en zorgt voor liefde en passie terwijl de cacao ervoor zorgt dat je hart ervoor openstaat. Een geneeskrachtige combinatie!

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • 1,5 theelepel kaneel

Recept 8: Je hartgezondheid versterken (kokoswater)

Cacao met kokoswater

Kokoswater is de perfecte basis om te gebruiken voor een cacao, het ondersteunt op verschillende manieren de hartgezondheid. Daarnaast bevat het veel mineralen en het ontgift het lichaam.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml kokoswater

Recept 9: Een hormoonbooster (maca)

Cacao met maca

In het Peruaanse Andesgebergte groeit maca (lepidium meyeni). Maca is een knolgewas dat lijkt op een radijs. Het gebied waar maca groeit ligt ruim 3 kilometer boven zeespiegelniveau, waar gras niet meer groeit. Overdag is het daar warm en ’s nachts heel koud. De maca knol moet zich dan ook continu aanpassen en draagt deze adaptogene eigenschappen over als we maca tot ons nemen. Met name je hormonen worden weer in balans gebracht. De karamelachtige smaak van maca laat zich goed combineren met cacao. Ook vanuit vroegere tijden hebben maca en cacao ene relatie: cacao werd vroeger geruild voor maca en andersom.

Wat heb je nodig?

 •  35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • 1 el maca poeder

Recept 10: Bescherm je hart (rauwe honing)

Cacao met rauwe honing

Volgens de profeet Mohammed is honing de oplossing voor alle ziekten. Deze natuurlijke zoetmarker heeft in ieder geval grote helende eigenschappen. Omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit is het een echte hartbeschermer. Een mooie combinatie met de cacao die je hart opent.

Wat heb je nodig?

 • 35-45 gram cacao (ceremoniële dosis)
 • 60-100 ml water
 • 1 el rauwe honing

Cacao facilitator training

Voel jij de roep om je op diep niveau te verbinden met cacao en zelf ceremonies te gaan geven? In de 2-daagse herbal cacao facilitator training verbind je je op een diep niveau met cacao en leer je hoe je cacao ceremonies kunt faciliteren.

Reacties
Categorieën