Hoe bereid je de cacao voor een cacao ceremonie
Cacao
Alida Lucia Wolters
Cacao
11/01/2023
2 min
0

Hoe bereid je de cacao voor een cacao ceremonie?

11/01/2023
2 min
0

Je hebt een cacao ceremonie gepland, het programma staat, de deelnemers hebben zich aangemeld en je hebt de cacao in huis. Je bent er bijna klaar voor! Het enige wat je nog moet doen is je cacao bereiden. Ik neem je mee in de 3 stappen die daarvoor nodig zijn:

Stap 1 – Kies je dosis

Afhankelijk van je doel én doelgroep bepaal je de dosis van je ceremoniële cacao:

  • 10-15 gram voor een lichte dosis
  • 25-35 gram voor een medium dosis
  • 35-45 gram voor een ceremoniële dosis

Let op! Raadpleeg een arts voordat een zwangere vrouw cacao gebruikt. Hoewel gematigde hoeveelheden gunstig kunnen zijn, vooral tijdens de eerste twee trimesters (Frost, 2020), wijst bewijs op mogelijke negatieve effecten op de foetus bij consumptie tijdens het derde trimerster (Zielinsky et al, 2014).

Mocht je een hartziekte, een hoge bloeddruk of een maag- en duodenumzweer hebben, dan kun je beter geen cacao drinken.

Cacao en kruiden

Stap 2 – Kies je kruiden

Cacao werd oorspronkelijk bereid met een groot aantal kruiden en specerijen, variërend van chili en vanille tot magnolia en masa (maïs verwerkt met loog) en af en toe gezoet met honing. Helaas zijn veel van de vroege Azteekse bereidingen verloren gegaan tijdens de verovering van Amerika en veel van wat we weten is alleen bevestigd door Europese priesters en doctoren. We kennen dus zeer waarschijnlijk maar een klein gedeelte van het gebruik van kruiden in combinatie met cacao.

De Maya's

De Maya’s dronken hun cacao met chilipeper (hack ik), vanille (bak luch), piment, zout (tab), kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en anijs.

De Azteken

De Azteken dronken hun cacao met chilipeper, vanille en piment. De Azteken dronken hun cacao vaak samen met paddenstoelen.

Afhankelijk van je doel kies je je kruiden en/of paddenstoelen. Je kunt ervoor kiezen om de kruiden te koken in het water (als een soort thee) en het water vervolgens te zeven of je kunt ervoor kiezen om de kruiden te vermalen tot poeder en het poeder toe te voegen aan je cacao.

Stap 3 – Mix tot een schuimige drank

Voeg tussen de 125 en 200 ml water per persoon toe aan je cacao. Verwarm het water (of de plantaardige melk) tot maximaal 70 graden. Omdat koemelk de antioxidanten in cacao remt, is het veel beter om plantaardige alternatieven te gebruiken als je toch melk wilt gebruiken. Om optimaal te profiteren van de gezonde eigenschappen van cacao kun je cacao het beste bereiden met water, havermelk of kokosmelk.

Traditioneel word een houten cacaoklopper gebruikt om de cacao te voorzien van een dikke schuimlaag, maar je kunt ook een garde, melkschuimer of blender gebruiken.

Cacao facilitator training

Elke vrouw heeft een bepaalde voorkeur voor een plantmedicijn. En misschien voel jij de roep voor cacao. In de 2-daagse herbal cacao facilitator training verbind je je op een diep niveau met cacao en leer je hoe je cacao ceremonies kunt faciliteren.

Reacties
Categorieën