Roos als hartopener
KruidenKracht
Alida Lucia Wolters
KruidenKracht
11/19/2023
4 min
0

6 hartopenende kruiden om mee te werken tijdens ceremonies

11/19/2023
4 min
0

Misschien begeleid je cacao ceremonies, plantmedicijnceremonies of andere spirituele ceremonies. Misschien werk je in jouw coaching met bepaalde rituelen. Of misschien komt de geneeskrachtige werking van bloemen en planten de laatste tijd steeds op je pad. Wat het ook is dat je hier brengt, je mag weten dat kruiden onze ancient teachers zijn, die door middel van de inhoudsstoffen die ze bij zich dragen, hun wijsheid aan ons doorgeven.

Om tijdens ceremonies en rituelen te kunnen helen en nieuwe inzichten te kunnen ontvangen is het belangrijk dat je je hart kunt openen voor jezelf, je teachers en de mensen om je heen. In deze blog bespreken we 6 kruiden die liefdevol kunnen ondersteunen bij het openen van het hart.

Roos (Rosa spp.)

Roos als hartkruid

Uit de oudste nog bestaande gegevens blijkt dat de roos dateert van vóór de mens. Wauw! Deze bloem draagt de wijsheid van de gehele ontstaansgeschiedenis van de aarde met zich mee. Geen wonder dat deze bloem de hoogste trillingsfrequentie ter wereld heeft. Ze is een echt vrouwenkruid dat uitnodigt om lief voor jezelf te zijn.

In de 18e eeuw werd de roos nuttig bevonden voor het hart. Tegenwoordig worden rozen vaak gebruikt om het energetische hartchakra te kalmeren en te openen en te helpen bij de verwerking van verdriet. De connectie van roos met verdriet kan worden teruggevoerd tot de oudheid, waarin ze symbolisch werd gebruikt bij begrafenissen en het eren van de doden.

Lindebloesem (Tilia spp.)

Lindebloesem als hartkruid

Lindebloesem heeft een eeuwenlange reputatie voor het voorkomen van hartproblemen en wordt gebruikt als hartopener. Linde werd op grote schaal gebruikt door Native Americans waaronder de Alongquin, Cherokee, Iroquois, Meskwaki, Micmac, Chippewa, Lakota, Maleite, Menominee, Ojibwa, Omaha, Pawnee, Ponca, Potawatomi en Abnaki. Ze gebruikten zowel de bladeren, de bloesem als de bast.

Veel van de medicinale toepassingen van de Native Americans kwamen overeen met het gebruik door de Europese natuurvolkeren.

Meidoorn (Crataegus spp.)

Meidoorn als hartkruid

Meidoorn is afgeleid van het Griekse woord ‘kratos’, wat staat voor kracht. Ze wordt al eeuwenlang gebruikt als hartversterker (sinds het einde van de 19e eeuw bevestigt ook de wetenschap de hartversterkende eigenschappen). En daarnaast werd ze in de oudheid gebruikt als symbool voor vernieuwing (het oude loslaten).

De Cherokee-volken hebben een lange traditie in het werken met meidoorn. De bessen worden in de Cherokee-cultuur geconsumeerd als eetlustopwekker, terwijl een aftreksel van de bast wordt gebruikt om krampen te verzachten en een sterke doorbloeding te bevorderen. Over het algemeen werd meidoorn door de Cherokee gebruikt om het hart tot rust te brengen.

De meidoorn helpt door een hart onder de riem te steken. Ze helpt je om vanuit je hart te reageren in plaats van te reageren vanuit je hoofd. De scherpe, stevige doornen zorgen daarnaast voor bescherming van het hart.

Hartgespan (Leonurus cardiaca)

Hartgespan als hartkruid

Hartgespan is een cardiotonicum dat bekend staat om het versterken van het hart, ‘leonorus cardiaca’ betekent dan ook ‘leeuwenhart’. Het kruid helpt vooral op de momenten dat angst en spanning de overhand nemen, door de hartspier te ontspannen en angst te verlichten.

Hartgespan verhoogt de doorbloeding door de bloedvaten te verwijden waardoor de zuurstof in het bloed toeneemt. In China en Japan staat hartgespan bekend als een levenselixer: als we emotioneel vrede hebben met het leven en niet angstig, boos of gefrustreerd zijn dan hebben we de neiging om langer te leven. Het calciumgehalte in hartgespan is zeer voedend voor de zenuwen.

Basilicum (Ocimum tenuiflorum)

Basilicum als hartkruid

In India wordt basilicum (tulsi) als heilig beschouwd voor de hindoegod Vishnu. Ook wordt de plant beschouwd als een manifestatie van de godin Vrindavani en van Lakshmi, de godin van de rijkdom. In het Sanskriet betekent tulsi ‘dat wat onvergelijkbaar is’. In oude Indiase teksten wordt tulsi beschreven als een kruid voor slangenbeten en schorpioensteken; de Indiase volksgeneeskunde maakt gebruik van een kompres van basilicumwortels en bladeren voor insectenbeten en -steken.

Basilicum werkt ook als een hartopener. Door vastzittende energie in het energetische zenuwstelsel te verplaatsen, wordt het hart geopend voor een betere emotionele expressie en verbinding met anderen. Daarnaast bevordert het de doorbloeding via zijn licht bloedverdunnende werking, wat een positief effect heeft op de gezondheid van het hart.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse als hartkruid

Sinds mensenheugenis wordt citroenmelisse gebruikt om ‘het hart vrolijk te maken’. Vanaf de 10e eeuw voor Christus in Klein-Azië en later bij de Grieken en Romeinen werd citroenmelisse gebruikt om neerslachtigheid te verdrijven, vertroosting te geven en het geheugen te versterken. Ook Arabische artsen (10e en 12e eeuw) gebruikten citroenmelisse bij zwaarmoedigheid, om het hart te versterken en vrolijk te maken. Hildegard von Bingen (1098-1179) noemde citroenmelisse de troosteres, die vrolijk maakt en hartzeer kon verzachten.

Jaartraining Flowers & Rituals

Wil jij leren hoe je kruiden, planten en bloemen kunt gebruiken tijdens je ceremonies? In de Jaartraining Flowers & Rituals duiken we diep in de kruidengeneeskunde aan de hand van 9 bloemen en 54 ondersteunende kruiden. Deze geneeskrachtige kruiden worden al eeuwenlang gebruikt in rituelen en ceremonies vanwege hun geneeskrachtige effect en trillingsfrequentie. In deze jaartraining combineren we de oer-oude wijsheid over kruidengebruik met de meest recente science-based kennis.

Reacties
Categorieën