Wat is de werking van cacao
Cacao
Alida Lucia Wolters
Cacao
11/07/2023
2 min
0

Wat is de werking van cacao?

11/07/2023
2 min
0

Een cacao ceremonie volgen én geven is heel populair en dat is niet voor niets. Cacao is – naast dat het een heilig plantmedicijn is – ook een vrucht die je gezondheid een boost kan geven. We nemen je graag mee in de werking van cacao.

Een echte hartopener

Cacao is een echte hartopener én hartversterker. Uit onderzoek blijkt dat cacao vele voordelen heeft voor het cardiovasculaire systeem. Zo vermindert het (door de antioxidanten) de ontsteking van de vaatwand en zorgt voor een laag LDL-cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. De theobromine in cacao wordt in verband gebracht met deze effecten op het hart.

Cacao is stimulerend

Cacao heeft een stimulerend effect op het lichaam – met name door de cafeïne - en werd daarom door de Azteken gebruikt om krijgers sterker te maken voor de strijd.

Stimuleert het centrale zenuwstelsel

Cacao stimuleert het centrale zenuwstelsel bij slaperigheid, vermoeidheid, uitputting, herstel na ziekte, verminderde concentratie en verminderde alertheid. Dit komt door het gehalte aan methylxanthines, het gehalte aan MAO-inhibitor enzym (die de afbraak van serotonine vermindert), de neurotransmitter anandamine, het gehalte aan fenylethylamine en het hoge gehalte aan magnesium.

Verlichting van PMS en menstruatiepijn

Cacao wordt graag gebruikt ter verlichting van PMS (premenstrueel syndroom) en menstruatiepijn door het hoge gehalte aan magnesium. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en is in relatief grote hoeveelheden aanwezig in cacao in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Zo bevat cacao 36 mg magnesium per 100 gram.

Ceremoniële cacao

Vermindert rimpels

De cacaoboter in cacao is ontzettend verzachtend voor de huid en is ideaal om in te zetten bij een droge en schilferende huid. De polyfenolen in cacao zorgen ervoor dat rimpelvorming van de huid voorkomen wordt.

Cacao geeft je gelukshormonen een boost

Cacao bevat het aminozuur tryptofaan (MAO-remmer). Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Een verhoogde serotonineaanmaak kan angst en stress verlagen. Serotonine is een neurotransmitter die stemming, eetlust en slaap reguleert, waardoor het de bijnaam ‘gelukshormoon’ krijgt.

Ook bevat cacao het ‘gelukshormoon’ anandamine. Dit is een neurotransmitter die zich bindt aan de THC-receptoren en daarmee dezelfde werking heeft als THC, het hoofdbestanddeel van Cannabis. Anandamine is de reden warrom cacao een licht euforisch gevoel veroorzaakt en ontspannend is. Deze stof wordt ook wel het ‘bliss-molecuul’ genoemd.

Daarnaast bevat cacao fenylethylamine. Dit is een stemmingsregulator en het activeert gelukshormonen zoals endorfine, dopamine en noradrenaline,. Het effect van deze neurotransmitters is vergelijkbaar met het gevoel bij verliefdheid. Fenylethylamine zorgt voor een heerlijke flow waarbij je de tijd uit het oog verliest.

Cacao facilitator training

Vind je dit artikel interessant en voel je de roep om je op een diep niveau met cacao te verbinden? In de 2-daagse herbal cacao facilitator training ervaar je van boon tot ceremonie je eigen cacao kunt bereiden en leer je hoe je cacao ceremonies kunt faciliteren.

Reacties
Categorieën