7 kruiden om de winterdepressie te verdrijven
KruidenKracht
Alida Lucia Wolters
KruidenKracht
11/27/2023
3 min
0

7 kruiden om de winterdepressie mee te verdrijven

11/27/2023
3 min
0

Nu de dagen steeds korter worden en het steeds vroeger donker wordt, hebben veel vrouwen last van ‘donkere’ gevoelens (seasonal affective disorder). Het kan zijn dat je je minder vrolijk voelt, dat de energie zwaar aanvoelt, dat je last hebt van vermoeidheid of dat je sneller angst en paniek ervaart. Kruiden en planten zijn krachtige beschermers én bondgenoten om je stemming en algehele welzijn te doen verbeteren.

Ik nodig je uit om onderstaande kruiden in je dagelijkse routine te integreren en te ontdekken dat het herstellen van de balans tussen lichaam en geest mogelijk is, waar je ook bent. Het lichaam met al haar magische wijsheid en de planten overal om ons heen hebben genezende krachten die al generaties lang worden gebruikt.

Sint Janskruid (Hypericum perforatum)

Sint Janskruid

Sint-Janskruid staat bekend als een ‘kruid van de zon’, wat zeker één van de vele redenen is waarom we het nodig hebben tijdens de koude, donkere maanden. Het ‘zonnekruid’ is uitgebreid bestudeerd en uit tal van internationale wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het net zo effectief is als verschillende antidepressiva.

Een leuk weetje is dat het kruid traditioneel geoogst werd tijdens de zomerzonnewende – de langste dag van het jaar – ook wel Sint-Jansdag genoemd.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwaghanda

Ashwagandha is kalmerend, voedend en licht verwarmend. Dit kruid is de perfecte keuze als je hulp nodig hebt om sterk en in balans te blijven gedurende de winter. Ze helpt de effecten van angst verminderen en brengt de hormonen in balans.

Een leuk weetje is dat ashwagandha er ook om bekend staat dat het de huid verzacht en hydrateert. De antioxidante en adaptogene eigenschappen houden de huid soepel en voorkomt overmatige droogheid. Heel fijn in de wintermaanden!

Damiana (Turnera diffusa)

Damiana

Damiana helpt de spijsvertering verbeteren, verhoogt de energie en het libido en stimuleert de concentratie. Ze kan ook worden ingezet voor angst en slapeloosheid. Damiana brengt de doorbloeding op gang en is verwarmend en stimulerend.

Een leuk weetje is dat in de traditionele Mexicaanse geneeskunde damianathee een populair afrodisiacum was waarmee bloedarmoede behandeld werd.

Meidoornbessen (Crataegus monogyna)

Meidoornbessen

De meidoorn wordt gebruikt voor het verlichten van stress en het verlagen van de bloeddruk. Het is een echt hartkruid. Traditioneel wordt het gebruikt om verdriet te helpen genezen en mensen te ondersteunen die met liefdesverdriet worstelen.

Een leuk weetje is dat de meidoorn de oudst bekende medicinale plant in de Europese kruidengeschiedenis is en ook een lange geschiedenis kent in de Chinese geneeskunde.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse als hartkruid

Citroenmelisse bevordert kalmte, verzacht de zenuwen en helpt het GABA-niveau in ons lichaam herstellen. Onderzoek heeft aangetoond dat het nuttigen van een sterke kop citroenmelisse thee de angst tot wel zes uur lang verlicht.

Een leuk weet je is dat citroenmelisse rijk is aan antioxidanten en helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken.

Haver (Avena sativa)

Haver

Haver wordt gebruikt voor het verbeteren van de cognitieve functie en stemming. Haver wordt vaak beschreven als een tonicum voor mensen die gewend zijn ‘de kaars aan beide kanten te branden’, oftewel hun krachten verspillen. Dit bevochtigende, zoete, herstellende kruid kan je door de donkere wintermaanden heen helpen door je multitaskingvermogen te vergroten, je humeur te verbeteren en angst- en affectiestoornissen te behandelen.

Lindebloesem (Tilia)

Lindebloesem als hartkruid

Lindebloesem wordt gebruikt om stress te verminderen, hartkloppingen te verzachten en spanning en nervositeit te verlagen. Ze heeft een grote affiniteit met het hart, zowel fysiek als emotioneel. Lindebloesem is rijk aan slijmstoffen, dat helpt bij het verlichten van een beklemd gevoel op de borst.

In verschillende culturen wordt de linde al eeuwenlang gebruikt voor het verlagen van de bloeddruk en het kalmeren van angst.

KruidenKracht training

Wil je meer weten over de werking van geneeskrachtige kruiden? Tijdens de ééndaagse KruidenKracht training leer je de belangrijkste basistechnieken om zelf infusies, oliën, zalven en elixers te maken.

Reacties
Categorieën