De passiebloem

Passiebloem

Ik help je om tot rust te komen

Bloeiende passiebloem

Herken je dit?

Misschien herken je het wel, die periodes in je leven dat je maar niet goed tot rust kunt komen. Je voelt je rusteloos, zenuwachtig en gejaagd. En misschien heb je zelfs wel last van nerveuze hartkloppingen of spanningshoofdpijn. Je zenuwstelsel is overactief en het is lastig voor je om je te concentreren. Je hebt al heel vaak het advies gekregen om rust te nemen, maar iedere keer als je die rust probeert te nemen merk je dat je alleen nóg maar onrustiger wordt. En daarom zorg je er het liefst voor dat je altijd bezig bent. Een klein beetje hulp bij het tot rust komen kun je heel goed gebruiken.


Herkenbaar? Dan kan de PlantPower van passiebloem je helpen!

Passiebloem plant

Oude wijsheid

De Latijnse naam voor passie bloem is ‘Passiflora Incarnata L.’. Passiflora is afgeleid van ‘passio’ wat lijden betekent en ‘flos’ wat bloem betekent.


Passiflora en passionblüme komen van Spaanse missionarissen in Zuid-Amerika. Zij zagen in de passiebloem een symbool voor het lijden van Jezus Christus. De kroonbekleedsels staan voor de doornenkroon, de 5 kroonbladeren en 5 kelkbladeren staan voor de apostelen (Judas de verrader en Petrus de verloochenaar waren er niet), de drie stempels staan voor de kruisigingsspijkers, de vijf meeldraden staan voor de wonden, het drielobbig blad voor de punt van de lans die de zijde doorboorde en de ranken van de klimplant voor de gesel.


Noord-Amerikaanse indianen maakten gebruik van de passiebloem bij zenuwpijnen en rusteloosheid. Terwijl de Maya’s de passiebloem gebruikten bij schimmelinfecties van de huid, zwellingen en krampen. De Azteken kenden het als een bedwelmend en kalmerend kruid.


De Spaanse arts Monardes ‘ontdekte’ in 1569 de rustgevende werking van passiebloem toen hij bij de Peruviaanse indianen was. De passiebloem werd door Jezuïeten in Europa ingevoerd en in 1609 werd een levend exemplaar aan paus Paulus V aangeboden. Pas vanaf 1867 werd de passiebloem populair als kalmerend en slaap bevorderend middel.

Passiebloem en passiefruit

Hoe kan passiebloem je helpen?

Misschien denk je dat de passiebloem je helpt bij het creëren van meer passie, dat klopt (helaas) niet. Het is eerder het tegenovergestelde. De passiebloem helpt je tot rust te komen op de momenten dat je voelt dat je overactief bent, jachtigheid voelt of rusteloos bent. Ze helpt je om te kalmeren en de stress te verlagen


Neem één tot drie koppen passiebloem thee per dag op de dagen dat je voelt dat je niet tot rust kunt komen. Je kunt de thee maken door 1 theelepel kruid op 250 ml water te gebruiken. 

Heb je vragen over het inzetten van PlantPower om jouw vrouwelijke kracht te ondersteunen? Stuur me gerust een berichtje.


De inhoud van deze pagina is niet bedoeld als medisch advies. Het gebruik van natuurlijke kruidenthee betekent niet dat je niet allergisch kunt zijn voor één van de natuurlijke bestandsdelen. Als je geïrriteerd reageert op de plant, stop dan met het gebruik ervan. Bij een zwangerschap of borstvoeding raad ik het gebruik van de kruiden af.