De meidoorn

Meidoorn

Ik steek je een hart onder de riem

Bloeiende meidoorn

Herken je dit?

Je weet dat je door mag pakken. Dat je ervoor mag gaan. Maar je bent bang om je ware gezicht te laten zien. Je bent bang om je hart te volgen. En daardoor blijf je in ‘het oude’ hangen. Je maakt de stap naar ‘het nieuwe’ niet. Je mag erop vertrouwen dat je hart je naar het juiste pad leidt, dat weet je. Maar het weten en het ook daadwerkelijk voelen…daar zit een wereld van verschil tussen. Je kunt wel een zetje in de goede richting gebruiken.


Herkenbaar? Dan kan de PlantPower van meidoorn je helpen!

Meidoorn bessen

Oude wijsheid

De Latijnse naam voor meidoorn is ‘Crataegus Monogyna’. De naam Crataegus werd gegeven door Dioscorides en is afgeleid van het Griekse ‘kratos’, wat staat voor kracht en slaat op de hardheid van het hout.


Nellie Uyldert zei over de meidoorn dat ze een samentrekkende en daardoor versterkende werking heeft waarbij het organisme gecentraliseerd wordt. Een echte hartversterker dus.


De hartversterkende eigenschappen werden pas voor het eerst aan het einde van de 19e eeuw breed toegepast. Inmiddels heeft dubbelblind onderzoek aangetoond dat meidoorn bij patiënten met hartinsufficiëntie door verminderde doorbloeding van de kransslagaders of door een hoge bloedruk zorgt voor verbetering van de objectieve en subjectieve symptomen.


In de oudheid werd de meidoorn gebruik bij vruchtbaarheidsriten als symbool voor de vernieuwing van de natuur. Zo bestonden er volksgebruiken zoals het vieren van het ‘meifeest’ en het kiezen van de ‘meikoningin’ die gekroond werd met meidoornbloesem. In de Middeleeuwen werd meidoorn gebruikt bij slapeloosheid, duizeligheid, pleuritis, jicht, diarree en bloedingen.


In Normandië gelooft men dat de bliksem je huis niet treft als dat beschermd is door meidoorn. De scherpe, stevige doornen dienden ooit als naald voor de ouderwetse grammafoons.

Meidoorn thee

Hoe kan meidoorn je helpen?

De meidoorn helpt je door je een hart onder de riem te steken op de momenten dat je angst en spanning voelt. Ze helpt je door vanuit je hart te reageren in plaats van te reageren vanuit je hoofd. De scherpe, stevige doornen zorgen daarnaast voor bescherming van je hart.


Neem één tot drie koppen meidoorn thee per dag op de dagen dat je voelt dat je angst en spanning voelt. Je kunt de thee maken door 1 theelepel kruid op 250 ml water te gebruiken. Let op! Niet gebruiken bij ernstige hartziekten.

Heb je vragen over het inzetten van PlantPower om jouw vrouwelijke kracht te ondersteunen? Stuur me gerust een berichtje.


De inhoud van deze pagina is niet bedoeld als medisch advies. Het gebruik van natuurlijke kruidenthee betekent niet dat je niet allergisch kunt zijn voor één van de natuurlijke bestandsdelen. Als je geïrriteerd reageert op de plant, stop dan met het gebruik ervan. Bij een zwangerschap of borstvoeding raad ik het gebruik van de kruiden af.