De klaproos

Klaproos

Ik help je om de slaap te vatten

Bloeiende klaproos

Herken je dit?

Je woelt en je draait en je valt maar niet in slaap. Je bent onrustig. Zit veel in je hoofd. Het is niet dat je niet moe ben. Je bent juist ontzettend vermoeid. Maar toch lukt het je niet om tot rust te komen en in slaap te vallen. De gedachten blijven maar door je hoofd spoken. Je kunt nauwelijks stil blijven liggen en dus draai je je nog maar een keer om.


Herkenbaar? Dan kan de PlantPower van klaproos je helpen!

Papaverbol

Oude wijsheid

De Latijnse naam voor klaproos is ‘Papaver Rhoeas L.’. Papaver is vermoedelijk afgeleid van het Keltische woord ‘papa’ dat ‘pap’ of ‘brij’ betekent en sloeg op de Keltische gewoonte om papaversap door de pap te doen en zo huilende baby’s in slaap te krijgen.


Dodoens (1517-1585) sprak ook over de slaapverwekkende werking van de klaproos. Hij adviseerde de klaproos in de wijn te doen of de zaden ervan in de honing te doen. Naast een kalmerende en licht slaapverwekkende toepassing werd de grote klaproos ook ingezet bij verkoudheden, borstklachten en hoest.


Tijdens de Napoleontische oorlogen werd de bloedrode klaproos als symbool van de gesneuvelden beschouwd. Het viel de soldaten namelijk op dat op de omgewoelde grond na een veldslag vaak een rood tapijt van klaprozen ontstond. Maar de klaproos is vooral een symbool geworden ter nagedachtenis aan WO I en ter herinnering aan het offer gebracht door de frontsoldaten. De naam ‘flanders poppy’ kreeg de klaproos omdat ze aan het front rond het Ieperse welig tierde en de soldaten deed nadenken over het nutteloze bloedvergieten. De bal werd echt aan het rollen gebracht door het gedicht ‘in Flanders Fields’ van legerarts John Mc Rae. Kunstklaprozen worden sindsdien gedragen op herdenkingsplechtigheden.

Klaprozenveld

Hoe kan klaproos je helpen?

Op de momenten dat je veel ballen in de lucht moet houden is het soms lastig om te ontspannen en je zenuwstelsel te kalmeren. De grote klaproos helpt je verzachten en heeft een slaapverwekkend effect.


Neem één tot drie koppen klaproos thee per dag op de dagen dat je voelt dat je niet tot rust kunt komen. Je kunt de thee maken door 1 theelepel kruid op 250 ml water te gebruiken. 

Heb je vragen over het inzetten van PlantPower om jouw vrouwelijke kracht te ondersteunen? Stuur me gerust een berichtje.


De inhoud van deze pagina is niet bedoeld als medisch advies. Het gebruik van natuurlijke kruidenthee betekent niet dat je niet allergisch kunt zijn voor één van de natuurlijke bestandsdelen. Als je geïrriteerd reageert op de plant, stop dan met het gebruik ervan. Bij een zwangerschap of borstvoeding raad ik het gebruik van de kruiden af.