melissa-officinalis

Citroenmelisse

Ik geef je nieuwe levenskracht

citroenmelisse-plant

Herken je dit?

Je bent zwaar op de hand. Je voelt je al een tijdje niet meer zo vrolijk en soms zelfs eenzaam. Misschien voel je zelfs een druk op je borst op de plek van je hart. Het leven is op dit moment niet gemakkelijk voor je en je kunt wel een opkikker gebruiken. Een klein beetje nieuwe kracht om door te gaan zou ontzettend welkom zijn.


Herkenbaar? Dan kan de PlantPower van citroenmelisse je helpen!

citroenmelisse-vers

Oude wijsheid

De Latijnse naam voor citroenmelisse is ‘Melissa officinalis L.’ Melisse komt van het woord ‘honingbij’, omdat deze plant door zijn overvloedige nectar één van de beste honingplanten is.


Sinds mensenheugenis wordt citroenmelisse gebruikt om ‘het hart vrolijk te maken’. Vanaf de 10e eeuw voor Christus in Klein-Azië en later bij Grieken en Romeinen werd citroenmelisse gebruikt om neerslachtigheid te verdrijven, vertroosting te geven en het geheugen te versterken. Ook Arabische artsen (10e en 12e eeuw) gebruikten melisse bij zwaarmoedigheid, om het hart te versterken en vrolijk te maken. Hildegard van Bingen (1098-1179) noemde melisse de troosteres, die vrolijk maakt.


Citroenmelisse was een belangrijke plant in kloostertuinen, omdat Karel de Grote het aanplanten ervan opdroeg. Het ontspannende effect van citroenmelisse werd gepropageerd door het ‘Melissewater’ dat door de Karmelieten uit Parijs in 1611 werd samengesteld en ook wel Karmelietenwater werd genoemd.

citroenmelisse-thee

Hoe kan citroenmelisse je helpen?

Melisse kan gebruikt worden als levenselixir, dat je weer nieuwe levenskracht geeft. De citroenmelisse zorgt ervoor dat je kalmeert en ontspant. Hij verbetert je psyche en verdrijft daarmee depressie en eenzaamheid.


Neem één tot drie koppen citroenmelissethee per dag op de dagen dat je voelt dat je levenskracht blokkeert. Je kunt de thee maken door 1 theelepel kruid op 250 ml water te gebruiken. Let op! Niet gebruiken bij schildklierproblemen.

Heb je vragen over het inzetten van PlantPower om jouw vrouwelijke kracht te ondersteunen? Stuur me gerust een berichtje.


De inhoud van deze pagina is niet bedoeld als medisch advies. Het gebruik van natuurlijke kruidenthee betekent niet dat je niet allergisch kunt zijn voor één van de natuurlijke bestandsdelen. Als je geïrriteerd reageert op de plant, stop dan met het gebruik ervan. Bij een zwangerschap of borstvoeding raad ik het gebruik van de kruiden af.